Ипотечни заеми с лихва под 3%

Публикувано във факти.бг:

Една от основните пречки част от желаещите да се откажат от покупката на имот с ипотечен заем дълги години беше високата лихва по този вид кредит. След кризата лихвените нива се понижиха, но пък пазарът беше замръзнал в периода 2008-2015 г. отчитат анализатори, което доведе до по-малко взети жилищни заеми. Последните години обаче интересът към покупка на апартамент с кредит отново отчита подем. Някои банки дори вече имат пакети с лихви под 3%. Една от тях предлага жилищен кредит с лихва от 2.25% за първите 25 месеца от периода на връщане. Друга е с промоция до 30 юни с лихва от 2.6% за тези, които желаят да придобият имот в София, Пловдив, Врана, Бургас и Стара Загора.

От началото на текущата година средните лихвени проценти по ипотечните заеми у нас са в рамките на 3%-4%. По този начин страната ни се доближава до средните за Западна Европа нива при лихвите по този вид заем.

Кредитни консултанти, обаче предупреждават да се внимава. Това, което те забелязват през последните месеци е, че все повече българи теглят ипотечен кредит на „ръба на финансовите си възможности”. Покупката на именно в този момент на имот с ипотечен заем не е продиктувано само от ниските лихви по жилищните кредити, но и от отрицателните лихви по депозитите. Купувачите трябва много добре да пресметнат какви са им финансовите възможности да изплащат подобен кредит. Анализатори припомнят картината на този пазар от края на 2008 г., когато имаше ръст на безработицата, спад на доходите и увеличение на необслужваните ипотечни заеми, което доведе до загуба на жилищата на много у кредитополучателите.

Не е далеч и времето, когато лихвите по жилищните заеми ще отчетат ръст. Според анализатори това най-вероятно ще се случи през 2019 г., но е възможно и по-рано. Кредитополучателите трябва да отчетат и факта, че подобен заем се връща за период от 20-25 години и е необходимо когато вземат подобен кредит да гледат доходите си в перспектива. „Санитарният минимум” при лихвите по ипотечните заеми е достигнат и отсега нататък те ще растат, предупредиха и банкери.